ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Tue16072024

LAST_UPDATEMon, 15 Jul 2024 6pm

Back You are here: ΑΡΧΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Πολιτισμός

Πολιτισμός

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

   Παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αμαλιάδα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για νέους 15-18 ετών από το Δήμο Ήλιδας και το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Ο Δήμος Ήλιδας με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ Καλαμάτας διοργανωτής φορέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων καλούν μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Πελοπόννησο.
«Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από εκείνες τις τραγικές ημέρες που έζησε ο Ελληνισμός. Χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και έστησαν σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας τις νέες ζωές τους. Η προσφορά τους στο τοπικό πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό γίγνεσθαι ήταν και παραμένει τεράστια. Σήμερα ζουν χιλιάδες απόγονοι των προσφύγων συμπατριωτών μας.

 

 

ΙΔΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την βοήθεια μιας κάμερας νέοι ηλικίας από 15 έως 18 χρονών καταγράφουν τον ρόλο που έπαιξε η πόλη τους ως χώρος υποδοχής Μικρασιατών προσφύγων.
Πως βλέπει η νέα γενιά την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων;
Τι έχουν ακούσει από τους γονείς τους και τους παππούδες τους ;
Πως ήταν η πόλη τότε; οι συνοικισμοί, υπάρχουν ακόμα;
Έχουν οι ίδιοι καταγωγή από την Μικρά Ασία;
Και αν ναι, υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες, κειμήλια ή έγγραφα που έχουν μείνει στην οικογένειά τους;
Οι μαθητές πρέπει να αναλάβουν όλη την έρευνα που αφορά σε
1. συλλογή πληροφοριών σχετικά με την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην πόλη τους, ιστορικά και στατιστικά στοιχεία
2. συνεντεύξεις ( ποιος και που θα μιλήσει, ιδιότητα του συνεντευξιαζόμενου)
3. αρχειακό υλικό (;) αν υπάρχει
Από την στιγμή που θα τελειώσει η επιτόπια έρευνα θα ξεκινήσει η προετοιμασία των γυρισμάτων με την βοήθεια του Κέντρου δημιουργικού ντοκιμαντέρ με βάση τη μικρή γραπτή εργασία με τα αποτελέσματα της έρευνάς των μαθητών και του φωτογραφικών υλικού που έχουν για τα πιθανά μέρη των γυρισμάτων. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός προκειμένου τα γυρίσματα να διαρκέσουν όχι περισσότερο από 2 μέρες. Τα γυρίσματα θα γίνουν με επαγγελματική κάμερα συνοδευόμενη από έναν τεχνικό του Φεστιβάλ προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές στο να δημιουργήσουν ένα τεχνικά άρτιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο. Ο εξοπλισμός θα παρέχεται από το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ και το τελικό οπτικοακουστικό υλικό πρέπει να έχει διάρκεια 5 έως 7 λεπτά. Τα γυρίσματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι 20 Μαίου 2022.
Όλες οι «εργασίες» των μαθητών θα επεξεργαστούν στο τελικό μοντάζ από μοντέρ του φεστιβάλ ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2022 σε συνεργασία με όλες τις πόλεις του δικτύου του Φεστιβάλ.
Οι πόλεις που θα συμμετέχουν είναι και οι πόλεις του δικτύου του Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου δηλαδή Πάτρα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Γύθειο, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Αργος (Νέα Κίος), Κόρινθος, Ξυλόκαστρο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά στο 697 9753 651 και στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στο 2721022376 και στο 6944786872 είτε ηλεκτρονικά με email στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ο Δήμος Ήλιδας στο Facebook
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Τα τελευταία νέα του Δήμου Ήλιδας μέσω RSS