ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Sun08092024

LAST_UPDATEThu, 29 Aug 2024 12am

Back You are here: ΑΡΧΗ Η ΗΛΙΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Προτάσεις

Προτάσεις

Δεκάδες δρόμοι ξεκινούν και καταλήγουν στην Αμαλιάδα. Κοντινές διαδρομές που τη συνδέουν με τα ορεινά της Πελοποννήσου και τα πανέμορφα παράλια του Ιονίου. Από την πόλη απολαμβάνουμε την κορυφή του Ερύμανθου, το Πορτοβούνι της Αχαΐας, τον όγκο της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Στους δασωμένους λόφους που την περιβάλλουν, μνημειακοί χώροι καλούν για εκδρομές, προσφέρουν ευκαιρίες περιήγησης με αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, με φόντο την περιούσια χλωρασιά του τόπου που ποικίλλει με χρώματα και αρώματα τη γεωγραφία. Πολύ κοντά το φράγμα Πηνειού, με την ομώνυμη λίμνη, στο δημοτικό διαμέρισμα Κέντρου, που προσφέρεται για κανό και καγιάκ όλες τις εποχές του χρόνου και το δρυοδάσος της Κάπελλης, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα. Νερά και δάση αποτελούν θύλακα που τυλίγει την πόλη.
Σταυροδρόμι η Αμαλιάδα, που το διέσχισαν οι περιηγητές που πέρασαν από εδώ στη διάρκεια των αιώνων.
Όποιος ενδιαφέρεται για περιήγηση οικολογικού ενδιαφέροντας δεν έχει παρά να επιλέξει τη διαδρομή Τρίπολης-Πάτρας, ή Ε.Ο. 111, μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας, ειδικά με μοτοσικλέτα, που ξετυλίγεται στα ορεινά Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας και απέχει 40 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα.
Στην Αγία Τριάδα, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λασιώνας, πριν λίγα χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε μεγάλο μυκηναϊκό νεκροταφείο, που μαρτυρεί την ιστορικότητα της περιοχής. Πολύ κοντά είναι και η Δίβρη με τις πηγές της που ρέουν επί αιώνες το "νάμα" τους.
Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει το δρυοδάσος της Φολόης, που απλώνεται σαν πράσινη θάλασσα για να ανακαλύψει στην ορεινή ενδοχώρα τη διαδρομή του Πηνειού με τους δεκάδες ερειπιώνες μύλων στις όχθες του, που μαρτυρούν την ακμή μιας τοπικής μεταποιητικής αγροτικής οικονομίας που δεν υπάρχει πια. Διαδρομή απείρου κάλλους και αυτή του Πηνειακού Λάδωνα, που πηγάζει από το οροπέδιο Λάλα και καταλήγει στην κοίλη Ήλιδα. Η διαδρομή προσφέρεται για ιππικό ή περιπατητικό τουρισμό. Στη δυτική πλευρά της πόλης, στα όρια του ηλειακού κάμπου, δεσπόζει το Κάστρο Χλεμούτσι, δειλινό της Ελλάδας. Λίγο βορειότερα βρίσκεται και ο υγροβιότοπος Κοτυχίου με τη μαγευτική Στροφιλιά. Ανεπανάληπτη θα μείνει μια εκδρομή στις Βάσσες, στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, ένα δεύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο και ο βυζαντινός ναός, του 12ου αιώνα, του Αϊ Βλάση, στη Δαφνιώτισσα ο βυζαντινός ναΐσκος της Παναγίτσας.
Πολύ κοντά και το λιμάνι της Κυλλήνης που οδηγεί σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Τέλος, σε απόσταση 40 χλμ. βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

• Νέο Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας

 

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ήλιδας δεσπόζει πλέον επιβλητικά στους πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης με θέα ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκθέματα, που για αρκετά χρόνια, στοιβαγμένα σε αποθηκευτικούς χώρους, δεν ήταν προσιτά στο κοινό. Περιλαμβάνει ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές και χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Εκτίθενται αγγεία, αγάλματα, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, πήλινα και λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη, ειδώλια, χάλκινα σκεύη, όπλα, νομίσματα και άλλα μικροαντικείμενα.

Λειτουργεί όλο το χρόνο και δέχεται επισκέψεις τουριστών και μαθητών.

• Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας

Στο χώρο εκτίθενται έργα της εγχώριας λαϊκής τέχνης, αντικείμενα εγχώριας παραγωγής καθώς και εκθέματα, που προέρχονται από το εξωτερικό. Τα περισσότερα αντικείμενα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Μουσείο φιλοξενεί και τμήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας και Συλλογή Παραδοσιακών Παιχνιδιών από καλάμι του Χρήστου Αναστασόπουλου.

 

• Κτίριο Μπελογιάννη-Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

 

Το ιστορικό κτίριο που στέγασε τα παιδικά όνειρα του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη μετατρέπεται πλέον σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά με την επωνυμία «Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης». Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του συγκεκριμένου κτιρίου, ενώ είναι έτοιμα τα βάθρα και οι προθήκες που θα φιλοξενήσουν το εκθεσιακό υλικό.




• Κτίριο Τατάνη-Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Πέτρο Τατάνη, ιδρυτή της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Αμερικής, το διατηρητέο κτίριο προορίζεται να λειτουργήσει ως Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με διοργανώσεις συνεδρίων των αποδήμων Ελλήνων.


• Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Διαθέτει περί τους 16000 τίτλους βιβλίων. Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε με χρήματα από τη δωρεά Παπαχριστόπουλου. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη. Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτιστική του δραστηριότητα που απευθύνεται στο κοινό της Αμαλιάδας και στους μαθητές.


• Λαογραφικό Μουσείο Αυγείου

Άλλο ένα Λαογραφικό Μουσείο στο Τοπικό Διαμέρισμα του Αυγείου, που έχει δημιουργηθεί από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.


• Λαογραφικό Μουσείο Κεραμιδιάς

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Κεραμιδιάς, στις παρυφές του δήμου, με θέα την τεχνητή λίμνη του ποταμού Πηνειού. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται η πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

 

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΑΣ

 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ο Πηνειός ποταμός σχηματίζει μια εκτεταμένη δελταϊκή πεδιάδα 83 km2 η οποία αρδεύεται από το ομώνυμο φράγμα του με μήκος 70km και είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία με τα νερά του ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του βασιλιά Αυγέα..
Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την Αρχαία και Νέα Ήλιδα, 20 περίπου χιλιόμετρα από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έργου άρχισε το 1961 και περατώθηκε το 1968. Το ύψος του φράγματος είναι 50μέτρα, το μήκος του 2175μ.και καλύπτει 21χιλ. στρέμματα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού. Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο κατά μήκος του άξονα Λάππα – Αμαλιάδας – Καρδαμά.
Έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού. Οι δράσεις που προτείνεται να αναπτυχθούν είναι η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών χώρων αναψυχής, η δημιουργία εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού που θα επιτρέπουν την άθληση και διαμονή ενός αριθμού αθλητών με τον ανάλογο εξοπλισμό τους και την ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ), του βιοτόπου της περιοχής.
Παράλληλα έχουν γίνει μετρήσεις παραμέτρων του νερού της λίμνης. Μετά από σειρά δειγματοληψιών η ποιότητα του νερού της λίμνης κρίθηκε ως εξαιρετικά καλή, δεδομένου ότι οι τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων είναι σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες και από τις αποδεκτές για το πόσιμο νερό. Τα παραπάνω συνηγορούν στην αξιοποίηση της λίμνης ως δεξαμενής για την ύδρευση των κατοίκων του Δήμου Αμαλιάδας μετά την κατασκευή κατάλληλου διυλιστηρίου.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Ο ποταμός Ερύμανθος, παραπόταμος του Αλφειού προσφέρεται για ελεύθερο canoe, την Άνοιξη αλλά και τους θερινούς μήνες. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή την οποία προτιμούν οι τολμηροί φυσιολάτρες είναι το φαράγγι του Ερύμανθου από τα Τριπόταμα ως την Νεμούτα. Την άνοιξη επισκέπτονται την περιοχή και κάνουν canoe στον Ερύμανθο πολλοί τουρίστες.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Αμαλιάδα- Φραγκαβίλα- Εφύρα- Σιμόπουλο - Οινόη


Λίγο έξω από την Αμαλιάδα υπάρχει η ιστορική και πρωτότυπη, από αρχιτεκτονικής πλευράς, εκκλησία της Φραγκαβίλας. Στη συνέχεια, μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή, φθάνουμε στα χωριά Εφύρα και Οινόη, που είναι χτισμένα κοντά στις ομώνυμες αρχαίες πόλεις.

Γαστούνη- Ήλιδα- Φράγμα Πηνειού - Αμαλιάδα


Η διαδρομή αυτή περνάει από μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας: την Ήλιδα, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, ανάμεσα από γραφικά χωριά, φθάνει στο φράγμα του Ηλειακού ποταμού Πηνειού το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.



 

 

Ο Δήμος Ήλιδας στο Facebook
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Τα τελευταία νέα του Δήμου Ήλιδας μέσω RSS