ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Fri12072024

LAST_UPDATEMon, 01 Jul 2024 3am

Back You are here: Αρχική Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Ήλιδας

Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Ήλιδας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
= η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος (Μπαμπινιώτης Γ., Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, 2005).

Πρόκειται για μια αλτρουιστική δραστηριότητα που σκοπό έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, της ευημερία των συνανθρώπων μας, και γενικότερα της κοινωνίας μας.
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής είναι πρότυπο συμπεριφοράς που αγκαλιάζει σημαντικές αξίες και αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, είναι το όπλο ενάντια στον ατομισμό, στην εσωστρέφεια, στην κοινωνική υποκρισία.  
Ο άνθρωπος που ενστερνίζεται τον Εθελοντισμό σέβεται τη διαφορετικότητα, παρεμβαίνει στα κοινωνικά δρώμενα ως ενεργός πολίτης και μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητά του κατανοεί τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, χωρίς να υπολογίζει γένος, χρώμα, κοινωνική τάξη και θέση, φυλή ή θρησκεία και χαρακτηρίζεται από  ανιδιοτελής προσφορά. Ο εθελοντισμός δεν επιβάλλεται από κάποιους άλλους είναι αποτέλεσμα Ελεύθερης βούλησης.
Η προώθηση του εθελοντισμού ως μέσο σφυρηλάτησης της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως την δύσκολη αυτή περίοδο της  κοινωνικοοικονομικής κρίσης, την καθιστούν περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
Η ευχαρίστηση και η πληρωμή για τον εθελοντή είναι η ικανοποίηση της ηθικής προσπάθειας όταν απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο σε στιγμές ανάγκης, “πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις”.

Οι μορφές έκφρασης και δράσης της εθελοντικής προσφοράς είναι πολυποίκιλες και απεριόριστες :

  • Ανθρωπιστική δράση περιλαμβάνει την προσφορά αγαθών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού, την αιμοδοσία, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δωρεά οργάνων και τη συμμετοχή σε διασωστικές ομάδες.
  • Κοινωνική δράση εστιάζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας για την υποστήριξη και την προστασία ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιών, εξαρτημένων ατόμων, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες). Προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης αυτών των ευπαθών ομάδων
  • Περιβαλλοντική δράση σχετίζεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, τις αναδασώσεις, την καθαριότητα των ακτών, εκστρατείες απορρύπανσης ακτών/δασών, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, τις εφαρμογές εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.τ.λ.
  • Πολιτιστική δράση περιλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή διάφορων καλλιτεχνικών δρώμενων θεατρικών, μουσικών, ποιητικών, εικαστικών που πραγματοποιούνται με σκοπό την υποστήριξη και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων χωρίς την απόκτηση οικονομικών απολαβών.
  • Διεθνιστική δράση έγκειται στην προσφορά αλληλεγγύης, παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών και γνώσης προς χώρες έχουν ανάγκη είτε γιατί βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση είτε βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση (Αφρική κλπ).

Το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Ήλιδας:

  • Μεριμνά για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών.
  • Δημιουργεί Δημοτικό Μητρώο Εθελοντών και φροντίζει για τη συνεχή ενημέρωση των στοιχείων του.
  • Συνεργάζεται και υποστηρίζει τις εθελοντικές οργανώσεις που λειτουργούν στον Δήμο Ήλιδας σε ότι αφορά την υλοποίηση, δράσεων και εκδηλώσεων.
  • Συγκρότηση Ομάδων Εθελοντών με αποστολή την παροχή υπηρεσιών εθελοντισμού στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, κλπ.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο  Εθελοντής δεν έχει πλαίσια και όρια δεν  έχει  ημερομηνία  λήξης.  Δεν  φέρει  περιστασιακά  την  ιδιότητά  του.  Ο  γνήσιος  Εθελοντής  είναι  δια  βίου  Εθελοντής.        Αυτός  άλλωστε  είναι  ο  πραγματικός  και  σύγχρονος  εθελοντισμός.  

Ο  Εθελοντής  είναι  η  Ελπίδα!


Το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Ήλιδας στέγαζεται στο Λαζαράκειο Μέγαρο. 

Τα στοιχεία Επικοινωνίας του Γραφείο Εθελοντισμού είναι τα ακόλουθα:

Δνση: Φιλικής Εταιρίας 6, 27200, Αμαλιάδα

Τηλέφωνο : 2622360515, τηλεομοιότυπο : 2622038594

Eμάιλ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Παρακάτω διατίθενται Αίτηση Υποψηφιου Εθελοντή:

ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ (Η αίτηση μπορεί να αποσταλεί είτε ηλεκτρονικά στο Εμάιλ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. είτε να παραδοθεί αυτοπροσώπως).

Ο Δήμος Ήλιδας στο Facebook
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Ο Δήμος Ήλιδας στο Twitter
Τα τελευταία νέα του Δήμου Ήλιδας μέσω RSS