Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.
Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφώνου Αμαλιάδας
(ΡΑΔΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Α.Ε.)
Διακριτικός τίτλος R.S.A.
Γενικά Στοιχεία:
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ιδρύθηκε το 1952 από τον τότε σπουδαστή της «Ραδιοηλεκτρολογίας» Σπύρο Μπεράτη. Είναι ένας σταθμός με μακρόχρονη πορεία στους ραδιοφωνικούς δέκτες της Δυτικής Πελοποννήσου -και όχι μόνο- με κέντρο την Αμαλιάδα. Ο σκοπός του ήταν και είναι ψυχαγωγικός, ενημερωτικός με θέματα επικαιρότητας τοπικού χαρακτήρα. Για τους ρομαντικούς του ραδιοφώνου που αναζητούν να ακούσουν όχι μόνο τα γνωστά τραγούδια, αλλά να γνωρίσουν μουσική που δεν ακούγεται από άλλους σταθμούς και να διευρύνουν τους μουσικούς ορίζοντες τους, ο Ήλιδα 91.1 είναι η ιδανική επιλογή! Στο πρόγραμμά του θα έρθουμε σε επαφή με ελληνικό και ξένο ψαγμένο ρεπερτόριο.
Ιστορικά στοιχεία
Α΄ περίοδος ( 1953-1955 )
Μετά από μια μικρή διακοπή της λειτουργίας του σταθμού το 1952, ξεκίνησε ξανά τις εκπομπές του το καλοκαίρι του 1953, και συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου, από το πατρικό σπίτι του Σπ. Μπεράτη, για να δίνει συνεχώς το παρόν έως και σήμερα. Είχε κεραία από κορμό κυπαρισσιού και η συχνότητα εκπομπής του ήταν 1620 χιλιόκυκλοι, με δυνατότητα να ακούγεται σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ο αρχικός πυρήνας συνεργατών που πλαισίωσαν την προσπάθεια αυτή, ήταν ο Κ. Μητρόπουλος, ο Γ. Λεβέντης, ο Γ. Αρβανιτάκης, ο Γ. Δημόπουλος. Ένθερμος υποστηρικτής με την πένα του στον τοπικό τύπο ήταν ο δικηγόρος Αριστομένης Πανουτσόπουλος. Την περίοδο αυτή, όπως και την επόμενη το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας επιδεικνύει πρωτόγνωρη ανοχή ως προς τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού. Για τη στάση αυτή του Ε.Ι.Ρ. διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Το γεγονός ότι ο ιδρυτής και υπεύθυνος του σταθμού ήταν εγγονός του πρώην Δημάρχου Αμαλιάδας, Καρακίτσου, και γιος υψηλόβαθμου κρατικού υπαλλήλου, παράλληλα με την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης, ίσως δικαιολογεί τη ανεκτικότητα αυτή.
Β΄ περίοδος ( 1955-1959 )
Με συμβολαιογραφική πράξη της 27ης Οκτωβρίου του 1955 γίνεται «δωρεά εν ζωή» από το Σπ. Μπεράτη προς το σωματείο του Ομίλου Φίλων του Ραδιοφωνικού σταθμού Αμαλιάδας που μόλις είχε ιδρυθεί. Το 1955 ο Ραδιοφωνικός σταθμός έγινε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διοικήθηκε από το σωματείο αυτό, μέλη του οποίου ήταν απλοί πολίτες, νομικοί, γιατροί, καθηγητές, κ.α. γεγονός που αποδεικνύει την αποδοχή που είχε και την ανάγκη του κόσμου για ψυχαγωγία και ενημέρωση. Ολόκληρη αυτή την περίοδο, το Δ.Σ. του ομίλου με συνεχείς αιτήσεις και εκκλήσεις στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών επεδίωκε τη νομιμοποίηση της λειτουργίας και εκπομπής του σταθμού. Στη φάση αυτή, αλλάζει η συχνότητα εκπομπής και γίνεται 1385 μεγάκυκλοι. Σύντομα αυτή η συχνότητα παραχωρείται στο Β’ πρόγραμμα του Εθνικού ιδρύματος Ραδιοφωνίας και στον τοπικό σταθμό δίνεται η συχνότητα των 1584 χιλιοκύκλων.
Γ’ περίοδος ( 1959-2013 )
Στις 22-12-1959 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας παραχωρείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του άλλαξε πολλές φορές στέγη, από τη συμβολή των οδών Κουρογιαννοπούλου και Ρ. Φεραίου, στη οδό Γραβιάς, στη συνέχεια στην οδό Δαλιάνη, μέχρι να γίνει τελικά πραγματικότητα μια μόνιμη στέγη. Το 1962 αγοράστηκε οικόπεδο στην 37 οδό Αγίου Τρύφωνος από έσοδα του σταθμού που αποκτήθηκαν από διαφημίσεις, αφιερώσεις ακροατών και μουσικές βραδιές που διοργανώνονταν από τον όμιλο. Ραδιοφωνικός σταθμός Αμαλιάδας Το νέο αυτό κτήριο, μοντέρνου σχεδιασμού, συνδυάζει μεγάλους όγκους μπετόν, με μέταλλο και γυαλί. Διαθέτει μεγάλες αίθουσες εκπομπής, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία, κ.α. Το 1968 ο σταθμός πρωτοπορεί εκπέμποντας στα FM για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τις συχνότητες 91 και 97,9 MHz. Τα κέντρα εκπομπής, κεραίες, βρίσκονται για τα μεσαία κύματα στη περιοχή Παπακασελά και για τα FM στο Φραγκαπήδημα και στο Κάστρο Κυλλήνης. Με τη βοήθεια του πομπού των μεσαίων συνδέθηκε ζωντανά η πόλη με την ελληνική ομογένεια και τους ναυτικούς. Το 1993 ο Σταθμός μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αμαλιάδας και αργότερα εντάχθηκε στην Αναπτυξιακή Επιχείρησή του. Μετά την κατάργηση των Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων των δήμων, ο σταθμός λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία, με συμμετοχή κατά 98% του Νομικού προσώπου του Καλλικρατικού Δήμου Ήλιδας και κατά 2% «τιμής ένεκεν» της συζύγου του κυρίου Σπ. Μπεράτη. Εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με υψηλών προδιαγραφών μηχανήματα ώστε να έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπέμπει και διαδικτυακά το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα, ενώ σχεδιάζονται νέες συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς του νομού. Στο τιμόνι του σταθμού βρίσκεται ο γιος του Σπ. Μπεράτη, ο Θοδωρής που πλαισιώνεται από ομάδα νέων ανθρώπων που επιμελούνται του προγράμματος. Ο Σπ. Μπεράτης εξακολουθεί να δίνει δυναμικά το παρόν και είναι επιφορτισμένος με την συντήρηση των κεραιών, αφού είναι, αν όχι ο μοναδικός, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες τεχνικός συντήρησης κεραιών.
Δ’ Περίοδος (2013-σήμερα)
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας συνεχίζει να εκπέμπει, να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί πλέον και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις νέες ψηφιακές εφαρμογές. Παρά τις αντιξοότητες και το Θάνατο της ψυχής του Ραδιοφωνικού Σταθμού το 2022, Σπύρου Μπεράτη, ο Δήμος προσπαθεί να συνεχιστεί η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού (μέλος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών Ελλάδας) με συμμετοχή στα ετήσια συνέδρια είτε ως μέλος (Πρέβεζα 2022) είτε ως πόλη φιλοξενίας, Αμαλιάδα 2024 (Ετήσια Γενική Συνέλευση). Επίσης το Αρχείο Μπεράτη και το Μουσειακό κομμάτι του Σταθμού αναμένεται να αξιοποιηθούν ως αυτόνομες και ουσιαστικές πολιτισμικές δομές του Δήμου Ήλιδας.
Διοικητικό συμβούλιο της «Ανώνυμης Εταιρίας Ραδιοφώνου Αμαλιάδας
(ΡΑΔΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Α.Ε.)»
Τακτικά μέλη:
1. Καραπιπέρης Γεώργιος Δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας
2. Τσεριώνης Κων/νος Δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας
3. Κορτέση Άννα Δημοτική σύμβουλος μειοψηφίας
4. Ευσταθοπούλου Γεωργία Δημότισσα
5. Μπεράτης Γεράσιμος Δημότης
6. Παπανδρικόπουλος Ανδρέας Δημότης
7. Μπεράτη Πολυξένη (Μέτοχος του ποσοστού 2% του Μετοχικού Κεφαλαίου της επιχείρησης)
Αναπληρωτές:
1. Τρικόγιας Κων/νος Δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας
2. Γεωργουλής Αλέξανδρος Δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας
3. Τσαγρής Νικόλαος Δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας
4. Τσιχλιά Γεωργία Δημότισσα
5. Ανδρουτσοπούλου Δήμητρα Δημότισσα
6. Πετρουτσά Μαρία Δημότισσα
Η θητεία τού διοικητικού συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία τού δημοτικού συμβουλίου και λήγει με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Ορισμός διευθύνοντος συμβούλου : Αναμένεται η Προκήρυξη