Δήμος Ήλιδας: Θεματοφύλακας πανανθρώπινων αξιών!!!
Σταυροδρόμι πολιτισμού και γενέτειρα του «Ολυμπισμού» και της «Εκεχειρίας»!!!
Δεκάδες δρόμοι ξεκινούν και καταλήγουν στην Αμαλιάδα, την έδρα του Δήμου Ήλιδας. Κοντινές διαδρομές που τη συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, με τα ορεινά της Πελοποννήσου και τα πανέμορφα παράλια του Ιονίου.
Ο δήμος μας περιβάλλεται στα ορεινά του από τους δασωμένους λόφους του βουνού των Κενταύρων, του Ερύμανθου, το δρυοδάσος της Κάπελης και της Φολόης, δεκάδες μνημειακούς χώρους με πρώτο και κύριο την Αρχαία Ήλιδα -τη γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και της Εκεχειρίας- και το Αρχαιολογικό μουσείο της, το πανέμορφο Ελβετικό τοπίο που δημιουργείται στη λίμνη φράγματος Πηνειού και ποικίλλει το Φθινόπωρο και την Άνοιξη σε χρώματα κι αρώματα, αλλά και την πανέμορφη ακτογραμμή με την πασίγνωστη «βελούδινη» παραλία της Κουρούτας.
Δεκάδες προορισμοί που βρίσκονται εντός του Δήμου Ήλιδας, τους διέσχισαν οι περιηγητές κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Ένας Δήμος που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Κυλλήνης που οδηγεί σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και έχει δίπλα του την Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο και χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, τον Επικούρειο Απόλλωνα, το ιστορικό λιμάνι του Κατακόλου, τους καταρράκτες της Νέδας και της Νεμούτας και μια σειρά από τοπόσημα του Νομού Ηλείας.
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Η ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΒΑΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ο Δήμος Ήλιδας ανήκει στην Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συστάθηκε το 2010 με τη συνένωση των παλαιότερων δήμων Αμαλιάδας και Πηνείας. Η έκταση του υπολογίζεται στα 401,9 τ.χλμ. και ο πληθυσμός -σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι 29.347 κάτοικοι.
Έδρα του Δήμου Ήλιδας αποτελεί η Αμαλιάδα, η οποία με πληθυσμό 16.841 κατοίκους (απογραφή 2021) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας.
Επίσης, στην παραλιακή της ζώνη έχουν αναπτυχθεί παραθαλάσσιοι οικισμοί πλήρως οργανωμένοι και με αυξημένες δυνατότητες τουριστικής υποδομής (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων, ξενώνες, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης). Ο πιο γνωστός από αυτούς τους οικισμούς είναι αυτός στην πολυσύχναστη παραλία της Κουρούτας, ενώ τη δική τους δυναμική αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια και οι οικισμοί του Παλουκίου με το ομώνυμο λιμανάκι, της Μαραθιάς της Αγίας Μαρίνας Δουναιίκων, της Ροβιάτας και των Σαβαλίων.
Η πόλη της Αμαλιάδας διαθέτει σχεδόν το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών, Πρωτοδικείο με Εισαγγελία, ένα πλήρες δίκτυο βιολογικού καθαρισμού, και στον τομέα της υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου Πηνείας.
Η Αμαλιάδα με την επιπεδότητά της και το καλό ρυμοτομικό της σχέδιο επιτρέπει τη μετακίνηση τόσο με τα πόδια όσο και με δίκυκλα ή αυτοκίνητο, χωρίς ιδιαίτερα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Εντός ορίων του, ο Δήμος μας διαθέτει την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη – κράτος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Την μοναδική πόλη του τότε γνωστού κόσμου, όπου δεν διέθετε τείχη, διότι ποτέ δεν τα είχε ανάγκη.
Την πόλη – κράτος που αποτελούσε για σχεδόν μια χιλιετία θεματοφύλακα πανανθρώπινων αξιών, όπως αυτές του «Ολυμπισμού» και της «Εκεχειρίας» και διασφάλιζε -τόσο κατά την προετοιμασία των Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ήλιδας, όσο και κατά την τέλεση των Αγώνων στη Αρχαία Ολυμπία-, να τηρούνται απ’ όλους οι συνθήκες του «ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενούς άμιλλας».
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: ΤΟ «ΣΤΟΛΙΔΙ» ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Το υπερσύγχρονο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας του Δήμου Ήλιδας αποτελεί την κοιτίδα του Αθλητισμού για τη βόρεια Ηλεία και ένα «στολίδι» για ολόκληρο το Νομό.
Είναι ο χώρος που κατά τους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες «ΟΛΥΜΠΙΑ – ΗΛΙΔΑ 2027» θα φιλοξενήσει τα αθλήματα του ΣΤΙΒΟΥ, της ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ και το άθλημα επίδειξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ.
Διαθέτει στάδιο 3.000 θέσεων με γήπεδο ποδοσφαίρου, βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, κλειστό γυμναστήριο περίπου 1.600 θέσεων, βοηθητικό κλειστό γήπεδο, δύο μικρότερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ στο αθλητικό κέντρο περιλαμβάνονται χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής, όργανα μαζικής άθλησης, αλλά και μεγάλο πάρκινγκ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας χωροθετήθηκε τη δεκαετία του 50’ από φιλάθλους τοπικών ερασιτεχνικών ομάδων ποδοσφαίρου, που θέλησαν να αποκτήσει η ομάδα τους τη δική της έδρα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι αγώνες στο σημείου που βρίσκεται σήμερα το Αθλητικό Κέντρο να δοθούν το 1955.
Λίγα χρόνια μετά κατά τη δεκαετία του 60’, το γήπεδο άρχισε να εξελίσσεται δημιουργώντας κερκίδες κι αποδυτήρια, κυρίως λόγω του ιστορικού σωματείου ποδοσφαίρου «Α.Ο. Αστέρας Αμαλιάδας» που ξεκίνησε την παρουσία του σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Έτσι, το 1964 μετατράπηκε σε κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου, αποκτώντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες υποδομές.
Τη δεκαετία του 70’ απέκτησε στίβο, την κεντρική κερκίδα των 3.000 θέσεων και τις διαστάσεις 105μ. x 68μ. που διαθέτει μέχρι σήμερα, ενώ τη δεκαετία του 80’ τοποθετήθηκε ο φυσικός χλοοτάπητας.
Ήδη, ο χώρος από τη δεκαετία του 1970 διέθετε ανοιχτά γήπεδα για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα.
Σήμερα, εκτός του πλήρως ανακαινισμένου γηπέδου ποδοσφαίρου με υβριδικό χλοοτάπητα 4ης γενιάς, το στάδιο διαθέτει τρία αποδυτήρια ποδοσφαίρου, τέσσερις γιγαντιαίους πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, γραφεία διοίκησης, ανεξάρτητη είσοδο, εκδοτήρια εισιτηρίων, κοινόχρηστους χώρους και δύο βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα μίνι γήπεδο (όλα με φυσικό χλοοτάπητα).
Το στάδιο διαθέτει στίβο με 8 διαδρομές στα 400 μέτρα και 10 στην τελική ευθεία των 100 μέτρων, δύο σκάμματα για άλματα, υποδομές για ύψος και άλμα επί κοντώ, ειδικούς βατήρες για τις ρίψεις, υποδομή για 3.000 μέτρα στιπλ.
Ο Δήμος μας διαθέτει -επίσης- και δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου σε τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένα σε Καρδαμά, Γεράκι, Σαβάλια, Κεραμυδιά, Χάβαρι, Καλύβια, Αμπελόκαμπο, Σιμόπουλο, Κέντρο και Σώστι.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Στις αρχές της δεκαετίες του 80’ ξεκίνησε από την Πολιτεία η δημιουργία και του Κλειστού Γυμναστηρίου Αμαλιάδας, μαζί με άλλα δύο όμοια γήπεδα στη Μεγαλόπολη και την Αταλάντη, αρχικά μόνο με μία κερκίδα στη βόρεια πλευρά του.
Το Κλειστό εγκαινιάστηκε το 1987, ενώ περίπου 10 χρόνια μετά έγινε και η προσθήκη ενός ακόμα νέους τμήματος στη νότια πλευρά του κλειστού.
Έτσι, η χωρητικότητά του έφτασε τους 1.536 φιλάθλους, ενώ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του φιλοξενεί τις ομάδα μπάσκετ και βόλεϊ του Κόροιβου Αμαλιάδας, φτάνοντας το τμήμα καλαθοσφαίρισης έως και τα σαλόνια της Α1 Εθνικής κατηγορίας το 2005 και από το 2014 έως το 2018.
Το κλειστό διαθέτει αγωνιστικό χώρο με σύγχρονο παρκέ, υποδομές για μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, ενώ στον μέγιστο το ύψος του είναι στα 13 μέτρα.
Επιπλέον, παρέχει στις εγκαταστάσεις του 7 αίθουσες αποδυτηρίων, αίθουσα με βάρη, ιατρείο, τρία δημοσιογραφικά booth και δύο αποθήκες. Επίσης, εντός του κλειστού γυμναστηρίου υπάρχουν αίθουσα ρυθμικής, αίθουσα ενόργανης, γραφεία διοίκησης και κοινόχρηστοι χώροι.
Το κλειστό διαθέτει και μικρότερο κλειστό, ως βοηθητικό γήπεδο μπάσκετ.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Τη σεζόν 2013 – 2014 ξεκίνησε τη λειτουργία της και μία ακόμα μεγάλη υποδομή του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ήλιδας, αυτή του ανοιχτού Κολυμβητηρίου Αμαλιάδας.
Η υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου αποτελούνται από δύο πισίνες, εκ των οποίων η μία είναι Ολυμπιακών διαστάσεων 25μ. x 50 μ. με 10 διαδρομές και υποδομή για ανάπτυξη των αθλημάτων της κολύμβησης, του πόλο και της συγχρονισμένης κολύμβησης και η δεύτερη είναι η βοηθητική – παιδική πισίνα.
Το συγκρότημα του κολυμβητηρίου πλαισιώνεται από κερκίδα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, ενώ διαθέτει κυλικείο για την εξυπηρέτηση αθλητών και επισκεπτών, πέντε αποδυτήρια ενηλίκων (ανδρικά, γυναικεία) και παιδιών (αγόρια, κορίτσια), αλλά και υποδομές για ΑμεΑ.
Έχει -επίσης- σάουνα, ιατρείο, δύο αποθήκες, αίθουσα θεωρητικής διδασκαλίας και χώρους για το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Το ανοιχτό κολυμβητήριο Αμαλιάδας είναι το πρώτο στη χώρα μας που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού η εγκατάσταση διαθέτει σύστημα γεωθερμίας και ηλιοθερμίας για τις ανάγκες των κολυμβητικών δεξαμενών.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΟΥΤΑΣ
Εκτός των παραδοσιακών αθλημάτων, που μπορούν να διεξαχθούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας, υπάρχουν και μια σειρά από θερινά αθλήματα τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ειδικά γήπεδα που θα στηθούν στην παραλία της Κουρούτας.
Ειδικότερα, ο Κουρούτα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία αθλήματα όπως, beach volley, beach football, beach handball, αλλά και παραδοσιακά αθλήματα που μπορούν να γίνουν δίπλα στη θάλασσα, όπως το basketball 3x3.
Στην δημοφιλή παραλία της Κουρούτας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κατά τους Παιδικούς Αγώνες του 2027 το άθλημα του BEACH VOLLEY.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑ – ΗΛΙΔΑ 2027»
Ο Δήμος Ήλιδας από κοινού με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας -αναλογιζόμενοι την μεγάλη και μακραίωνη αθλητική του κληρονομία- έλαβαν τη μεγάλη απόφαση να καταρτίσουν το φάκελο και να διεκδικήσουν τους 59ους θερινών αγώνων του 2027.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου από 800 έως 2.000 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 12 και 15 ετών και συνήθως περί τις 60 με 80 πόλεις από 40 χώρες, ανάλογα με τον τόπο που γίνονται οι αγώνες, σε μια διοργάνωση που από το 1990 τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο Δήμος Ήλιδας, ως η γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και θεματοφύλακας πανανθρώπινων αξιών όπως αυτές του «Ολυμπισμού» και της «Εκεχειρίας» και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ως η ιερή περιοχή τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και να λάβουν αυτό το μεγάλο γεγονός, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει φιλοξενήσει στη σύγχρονη εκδοχή του ο Ολυμπιακός χώρων των Ηλείων.
Ήδη, οι δύο Δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών για την κατάρτιση του φακέλου, παράλληλα με την κοινή δημιουργία φορέα διοργάνωσης.
Η παρουσίαση του φακέλου θα γίνει τον Αύγουστο του 2025, κατά τη διεξαγωγή των 57ων Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων στο Ταλίν της Εσθονίας, την ώρα που ήδη μια σειρά από ανθρώπους συνεργάζονται καθημερινά για τον προγραμματισμό των ενεργειών που απαιτούνται για ένα τόσο μεγάλο γεγονός.
Σε πρώτη φάση, άπαντες έχουν συνομολογήσει ότι οι δύο Δήμοι Ήλιδας και Ολυμπίας διαθέτουν τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές για την διεξαγωγή των θερινών αθλημάτων, τους χώρους φιλοξενίας που απαιτούνται, αλλά και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ήλιδας και της Ολυμπίας για τις μεγάλες Τελετή Έναρξης και Λήξης.
Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και να φέρουν εις πέρας με επιτυχία την τεράστια για την Ηλεία και τη χώρα μας διοργάνωση.